Friss hír az Egyetemi Könyvtár honlapjáról:

Új integrált könyvtári rendszer az ELTÉ-n! Az ELTE könyvtárai új, a 21. század igényeinek és a kutatóegyetemi címmel járó elvárásoknak megfelelőbb integrált könyvtári rendszer használatára térnek át. Az integrált könyvtári rendszer (IKR) "tartja kézben" a könyvtári könyvek, folyóiratok, olvasók, kölcsönzések nyilvántartását, az online katalógust, és ezen keresztül zajlanak a belső könyvtári munkafolyamatok, mint például a folyóirat-érkeztetés, katalogizálás vagy a statisztikák készítése.

Az új, korszerű, gyors és megbízható működésű Aleph integrált könyvtári rendszer a 15 évvel ezelőtt bevezetett Horizont váltotta föl. Használatára 2011. szeptemberéig azok az ELTE-könyvtárak is áttérnek, amelyek jelenleg más könyvtári rendszerben dolgoznak. Tíz olyan ELTE-könyvtárban, ahol kölcsönzés is folyik, 2011. február 14-től a kölcsönzés is zökkenőmentesen zajlik az új rendszerben.

Az új IKR lehetővé teszi az egységes ELTE olvasójegy használatát, így az ELTE-könyvtárak olvasóinak csak egyszer, egy könyvtárban kell regisztrálniuk. Az ELTE hallgatói a diákigazolványukat is használhatják olvasójegy gyanánt.

Az olvasóbarát online katalógus számos új lehetőséggel és kényelmi szolgáltatással áll az olvasók rendelkezésére. Öt különböző keresési opcióból válogathatunk a nagyon egyszerűtől a csak gyakorlott könyvtárhasználóknak ajánlott CCL-keresésig. Lehetővé teszi az egyidejű keresést több katalógusban, pl az Országos Széchényi Könyvtár katalógusában vagy a MOKKÁ-ban. Bibliográfia-kezelő támogatással is rendelkezik. "Saját", testre szabható tárhelyet biztosít a bejelentkezett felhasználóknak, ahol e-polcot nyithatnak, tárolhatják kereséseiket, online intézhetik előjegyzéseiket, hosszabbításaikat, üzenhetnek könyvtáruknak. A katalógus angol nyelvű felülettel is rendelkezik, a könyvek angolul is kereshetők; a rendszer meg tudja jeleníteni a nemlatin karaktereket is, így nemcsak a külföldi hallgatók és nyelvi tanszékek munkáját támogatja, de növeli az ELTE internetes láthatóságát is, ami fontos tényező a nagy egyetemek nemzetközi versenyében.

A katalógus-használati útmutató letölthető.
 

(2011.02.15.)


Friss hírek az adatbázis-váltással kapcsolatban:

Folyamatban van az új integrált könyvtári rendszer tesztelése, és zajlik a könyvtárosok betanítása/betanulása. Felhívjuk olvasóin figyelmét, hogy az átállás alatt az internetes katalógus továbbra is elérhető marad, viszont a feldolgozás és a kölcsönzés két hétig szünetelni fog (2011. január 29-február 13.): könyveket sem elvinni, sem visszahozni, sem hosszabbítani nem lehet; valamint igazolások (szakzáráshoz, szakleadáshoz, külföldi diákok részére) kiadása sem lehetséges.

Ez alatt az időszak alatt az intézeti könyvtár zárva tart. A leállási időre eső kölcsönzési-, és hosszabbítási határidők 2011. február 14-re módosulnak.

Nyitás várható ideje február 14. a megszokott nyitvatartási rend szerint.

Dátum: 2011. január 28.


Az ELTE új integrált könyvtári rendszert vezet be 2011 januárjában. Az internetes katalógus továbbra is elérhető marad, viszont a feldolgozás kb. másfél hónapig, a kölcsönzés pedig kb. két hétig fog szünetelni (2011. január 29. - 2011. február 13.). Kérjük, hozzák vissza a kölcsönzésben lévő könyveket 2011. január 29. előtt.

A regisztrációs héten (2011. február 7-11.) a könyvtár zárva tart. Nyitás várható ideje február 14. a megszokott nyitvatartási rend szerint.

Az aktuális változásokról tájékoztatjuk olvasóinkat.

Dátum: 2010. december 17.